16 augustus 2022

Geen uitvaartverzekering wat nu?

Geen uitvaartverzekering wat nu?
Geen verzekering wat nu?
“Mijn moeder heeft geen uitvaartverzekering, wat nu?” 
5 TIPS over veelgestelde vragen

Na een sterfgeval zitten de nabestaanden vaak met allerlei vragen. “Mijn moeder heeft geen uitvaartverzekering, wat nu?” Of: “Had opa nou wel of geen uitvaartverzekering en zo ja waar dan?” Zulke vragen maken het er voor de nabestaanden niet makkelijker op in een verdrietige periode. In deze blog geven we daarom vijf handige tips over veelgestelde vragen aan DLE Drachten.

TIP 1. Geen uitvaartverzekering, wat nu?

Bijna wekelijks maken we het mee: er is geen uitvaartverzekering bij overlijden. Wat doe je dan als nabestaanden? Als er geen uitvaartverzekering is, kan de uitvaart hopelijk betaald worden uit de erfenis. Maar wat als er geen uitvaartverzekering én geen geld voor de uitvaart is? Dan draaien de nabestaanden op voor de uitvaartkosten. Er zit niets anders op, zo is dat in de wet geregeld. Onze EERSTE TIP lijkt misschien een open deur, maar blijkt in de praktijk o zo belangrijk. Voorkom dat er geen uitvaartverzekering is bij overlijden. Een eenvoudige basisverzekering afsluiten, kost echt geen vermogen. En zelfs op hoge leeftijd is een uitvaartverzekering nog mogelijk via een deposito.

TIP 2. Is een uitvaartverzekering nodig?

Deze vraag krijgen we vaak van mensen die in hun omgeving een sterfgeval hebben meegemaakt. Verlies zet nu eenmaal aan tot denken. “Heb ik een uitvaartverzekering nodig? Moet ik dat verplicht regelen voor mijn nabestaanden?” Het antwoord op deze laatste vraag is: nee, u bent niet wettelijk verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar of een uitvaartverzekering wel of niet verstandig is, dat hangt af van uw situatie. Onze TWEEDE TIP: een uitvaart kost zomaar € 7.000 of meer! Dus als u zoveel geld niet achter de hand heeft, is een uitvaartverzekering wel verstandig. U bespaart er uw nabestaanden veel financiële zorgen mee. Heeft u genoeg geld waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen betalen? Dan is voor u een uitvaartverzekering niet beslist noodzakelijk. We hebben trouwens nog een tip voor u. Want als u veel eigen vermogen heeft, is een uitvaartverzekering misschien alsnog verstandig. Met een uitvaartdeposito legt u namelijk geld opzij. Wel of geen uitvaartverzekering is dus heel persoonlijk. Maar uit zorg voor uw nabestaanden kunt u er niet vroeg genoeg over nadenken.

TIP 3. Geen begrafenisverzekering nodig want opa kiest voor cremeren…

Over uitvaartverzekeringen bestaat vaak spraakverwarring. Dit komt doordat mensen verschillende benamingen gebruiken. Een ‘begrafenisverzekering’ of ‘crematieverzekering’ is namelijk precies hetzelfde als een uitvaartverzekering. Vandaar onze DERDE TIP: als u later gecremeerd wilt worden, betekent dit niet dat u geen ‘begrafenisverzekering’ nodig heeft. Trapt u alstublieft niet in deze spraakverwarring. Heeft u geen ‘begrafenisverzekering’ dan heeft u dus geen uitvaartverzekering. En dat kan voor uw nabestaanden financieel erg vervelend uitpakken. Onze basisverzekering kost u maar een paar euro per maand. Voor meer informatie kunt u altijd even contact opnemen.

TIP 4. Vanaf welke leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten?

Deze vraag krijgen we regelmatig van jonge ouders. “Vanaf welke leeftijd is een uitvaartverzekering mogelijk voor onze zoon of dochter?” Het antwoord is simpel: onze uitvaartverzekeringen kennen geen minimumleeftijd. Een uitvaartverzekering afsluiten kan dus al als baby. Vandaar onze VIERDE TIP: uw kinderen en/of pleegkinderen kunt u gratis meeverzekeren tot de leeftijd van 16 jaar. Wel dient u ons dan even de gegevens van uw mee te verzekeren kinderen door te geven. Vanaf welke leeftijd is een uitvaartverzekering zelf door uw kind(eren) af te sluiten? Dit kan vanaf de leeftijd van 16 jaar. Hierover hebben we trouwens nog een tip. Hoe jonger je bent als je een uitvaartverzekering afsluit, hoe minder je per maand betaalt. Zo spreid je de kosten en blijft je maandpremie zo laag mogelijk.

TIP 5. Waar ben ik verzekerd voor mijn uitvaart?

Een opmerkelijke vraag misschien, maar mensen lopen hier regelmatig tegenaan. “Waar loopt mijn uitvaartverzekering?” Dergelijke vragen komen ook wel bij ons binnen wanneer een familielid is overleden. “Heeft mijn moeder wel of niet een uitvaartverzekering bij DLE?” De verzekeringspapieren zijn dan vaak onvindbaar, wat voor de nabestaanden een zoektocht oplevert. Nee, onze volgende tip gaat niet over het opbergen van belangrijke documenten. In het digitale tijdperk hebben we daar andere oplossingen voor. Hoe weet je of iemand een overlijdensrisicoverzekering heeft? Onze VIJFDE TIP: kijk op de website van uitvaartverzekeringsregister.nl. Het enige wat u hoeft te doen, is het het BSN en de geboortedatum van de overledene in te vullen. Daarna kan uw vraag “waar ben ik verzekerd voor mijn uitvaart” met één muisklik worden beantwoord.

 

Vragen over uitvaartverzekeringen? Neem vrijblijvend contact op.

Terug naar overzicht

Bekijk uw verzekeringspremie

Geboortedatum: