12 december 2022

Misverstanden over uitvaartverzekering

Misverstanden over uitvaartverzekering
Peter Dirksen

Wie vragen heeft over een uitvaartverzekering kan bij Peter Dirksen altijd terecht voor een helder antwoord. Peter is de ervaren verzekeringsadviseur van De Laatste Eer Drachten.

“Over uitvaartverzekeringen bestaan veel misverstanden. Bij een overlijden kan dat voor de nabestaanden financieel heel vervelend uitpakken. Dat is precies wat ik probeer te voorkomen via een eerlijk advies.” 

Een uitvaartverzekering ingewikkeld?

Bij DLE Drachten hebben we voor elke beurs een geschikte uitvaartverzekering. Variërend van een voordelige basisverzekering tot aanvullende verzekeringen of een uitvaartdeposito. Voor wie zich niet dagelijks bezighoudt met uitvaartverzekeringen, lijken al die keuzes misschien ingewikkeld. Maar voor Peter is het gesneden koek. Hij werkt al sinds jaar en dag als adviseur uitvaartverzekeringen. “Ik probeer het mensen altijd zo makkelijk mogelijk uit te leggen. Een uitvaartverzekering is eigenlijk heel eenvoudig. Op dag één begin je met premie betalen en vanaf diezelfde dag heb je bij overlijden recht op je volledige verzekerde bedrag. Dat verzekerde bedrag ontvang je gegarandeerd. Dat is een groot verschil met andere verzekeringen, neem bijvoorbeeld je autoverzekering. Bij een ongeluk bepaalt de verzekeraar de schade en dus de hoogte van je verzekeringsuitkering. Bij een uitvaartverzekering krijg je bij overlijden gegarandeerd je volledige verzekerde bedrag. Dus ook als je onverhoopt jong komt te overlijden. Die gegarandeerde uitkering is voor de nabestaanden een hele zorg minder. En dat is precies waar een uitvaartverzekering om draait: je toont daarmee zorg en liefde voor je nabestaanden.”

Onnodig verzekeren?

Peter houdt van het persoonlijke contact met klanten. Voor hem is dat het allermooiste van zijn werk als verzekeringsadviseur bij DLE Drachten. Hij hecht eraan om mensen een goed en eerlijk advies te geven. “Niemand wil iets verzekeren wat niet nodig is. Bij een uitvaartverzekering is dat net zo. Wil je een uitgebreide uitvaart met een luxe rouwauto, veel bezoekers en een grootse receptie na afloop? Of juist een heel sobere uitvaart met de eenvoudigste kist en in besloten kring? Je uitvaartwensen bepalen hoe hoog je verzekerde bedrag moet zijn om je uitvaart te kunnen bekostigen. Dat zijn keuzes waar ik rustig de tijd voor neem wanneer mensen bij mij komen voor advies.”

Een uitvaartverzekering duur?

Met zijn jarenlange ervaring heeft Peter al heel wat argumenten gehoord waarom mensen géén uitvaartverzekering nodig denken te hebben. “Een veelgehoorde redenering is dat een uitvaartverzekering duur is en dat je jarenlang moet ‘sparen’ om je verzekerde bedrag op te bouwen. Ik leg dan uit dat je voor enkele euro’s per maand al een basisverzekering hebt. Daarmee voorkom je financiële zorgen voor je nabestaanden na je overlijden. En het argument dat je jarenlang moet ‘sparen’ is echt een misverstand. Vanaf de eerste dag dat je premie betaalt, heb je recht op je volledige verzekerde bedrag bij overlijden. Dat is een garantie. Zodra mensen dat begrijpen, kijken ze heel anders aan tegen een uitvaartverzekering. Dat voorlichten vind ik mijn taak en verantwoordelijkheid. Pas dan kunnen we het hebben over de uitvaartverzekering die past bij jouw budget en jouw wensen. Dan ga ik voorlichten wat een uitvaart kost. En welke verzekeringsvariant het voordeligst uitpakt voor jouw persoonlijke situatie.” 

Jong of oud je verzekering afsluiten?

Hoe jonger mensen zijn, hoe minder ze bezig zijn met hun eigen sterfelijkheid. Heel logisch als je in de kracht van je leven bent. Voor Peter levert het interessante discussies op met mensen. “Vaak redeneren jongere mensen dat een uitvaartverzekering iets is voor later, voor als je oud bent. Ik leg dan uit dat het omgekeerde waar is. Hoe ouder je bent, hoe hoger je maandelijkse premie is. Hoe langer je wacht, hoe onvoordeliger je verzekering. Sterker nog, als je oud bent, is de kans op gezondheidsklachten groter. Dan kan het zijn dat je helemaal geen uitvaartverzekering meer kunt afsluiten. Hoe jonger je bent, hoe voordeliger je uitvaartverzekering uitpakt. Dat gaat echt over slechts een paar euro per maand. Ik vind het belangrijk om dat helder uit te leggen. Of je nu jong bent of oud, je moet goed geïnformeerd je beslissing kunnen nemen.” 

Altijd welkom voor advies

Dagelijks krijgt Peter mensen aan de telefoon met de meest uiteenlopende vragen over uitvaartverzekeringen. Iets waar Peter graag de tijd voor neemt. “Ik merk dat mensen soms eerst wel over een drempel moeten. Praten over uitvaartverzekeringen, en dus over de dood, dat vinden sommigen lastig. Ik probeer ze vooral op hun gemak te stellen. En uit te leggen dat je met een uitvaartverzekering veel geldzorgen kunt voorkomen bij je nabestaanden. Daar gaat het om: zo’n verzekering draait niet om jou maar om degenen die je liefhebt. Bij DLE Drachten willen we mensen eerlijk adviseren, dus stel ik me zo laagdrempelig mogelijk op. Heb je vragen over een uitvaartverzekering? Dan kun je me altijd bellen of e-mailen. Of gewoon even langskomen, daar hoef je echt geen afspraak voor te maken.”

 

 

Terug naar overzicht