8 december 2023

Uitvaartverzekering of zelf sparen, wat is verstandig?

Uitvaartverzekering of zelf sparen, wat is verstandig?
Een uitvaartverzekering of sparen, wat moet ik doen?

Deze vraag krijgen we regelmatig. ‘Wat moet ik doen, een uitvaartverzekering of zelf sparen?’ Het eerlijke antwoord is dat er niet één beste keuze is. Een uitvaartverzekering of sparen: beide hebben hun voor- en nadelen. De beste keuze hangt af van uw situatie, in het bijzonder uw financiële positie. Graag zetten we alle plus- en minpunten van een uitvaartverzekering of zelf sparen voor u op een rij. 

Een uitvaartverzekering of zelf sparen, waarom eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin. Of u nu wilt sparen voor uw eigen begrafenis of een uitvaartverzekering afsluit: beide zijn zeer verstandig. Want een uitvaart kost veel geld. De kosten van een uitvaart bedragen tegenwoordig al gauw € 7.000 of meer. En niet iedereen heeft dat zomaar achter de hand. Daarom is het verstandig om te zorgen dat er voldoende geld is voor uw eigen uitvaart. Want als dat geld er niet is, draaien uw nabestaanden op voor de kosten. Zo zadelt u ze onbedoeld op met een nare financiële verrassing. Of zelfs met een schuld. Een uitvaartverzekering of zelf sparen is dus een blijk van liefde en zorg voor uw nabestaanden.

Sparen voor uw uitvaart: de voor- en nadelen

Heeft u ruim voldoende vermogen? Of een goed inkomen, waardoor u makkelijk kunt sparen? Dan heeft sparen voor een uitvaart zeker pluspunten. Maar hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het is ook goed om de minpunten te weten.

 

+      Sparen voor uw uitvaart is makkelijk. U hoeft alleen een spaarrekening te hebben, of te openen, waar u regelmatig geld op stort totdat u genoeg heeft voor uw totale uitvaartkosten.

+      Sommige uitvaartkosten die niet worden gedekt door een uitvaartverzekering, zijn aftrekbaar van de erfbelasting.

 

-      Met een uitvaartverzekering heeft u vanaf dag één recht op uw totale verzekerde bedrag. Met zelf sparen duurt het soms jaren om genoeg geld opzij te leggen.

-      Uw spaarrekening is na uw overlijden niet meteen toegankelijk voor uw nabestaanden. Ze moeten eerst documenten voorleggen aan de bank om toegang te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de akte van overlijden.

-      Geld op een spaarrekening levert momenteel nauwelijks rente op, soms kost het zelfs geld. Dit komt door de lage rente en de hoge inflatie.

-      Vaak is het voor mensen verleidelijk om het spaargeld toch te gebruiken voor andere noodzakelijke uitgaven. 

Een uitvaartverzekering: de voor- en nadelen

Heeft u ruim voldoende vermogen of een goed inkomen? Ook dan heeft een uitvaartverzekering toch pluspunten. Maar om een goede afweging te kunnen maken, vertellen we u ook de minpunten.

 

+      Uw kinderen en/of pleegkinderen kunt u bij DLE Drachten gratis meeverzekeren tot de leeftijd van 16 jaar.

+      Met een uitvaartverzekering heeft u vanaf dag één recht op uw totale verzekerde bedrag. Stel dat u onverwacht overlijdt, dan maakt het niet uit hoe kort u nog maar premie heeft betaald.

+      Met onze natura uitvaartverzekeringen regelen wij voor uw nabestaanden de volledig verzorgde uitvaart. Hiermee nemen we uw nabestaanden veel regelwerk uit handen. Het is goed om te weten dat zij nooit verplicht zijn om bepaalde diensten af te nemen, bijvoorbeeld volgauto’s of rouwkaarten.

+      Vaste premie

 

-      De premie van een geïndexeerde uitvaartverzekering kan jaarlijks stijgen omdat de uitvaartkosten in Nederland steeds hoger worden.

-      Sluit u een uitvaartverzekering af op hogere leeftijd, dan is de premie meestal vrij hoog.

-      Iedereen die een uitvaartverzekering af wil sluiten, moet gezondheidsvragen invullen. Elke verzekeraar mag u op basis daarvan weigeren.

Een uitvaartverzekering of zelf sparen of… een deposito

Wilt u de voor- en nadelen op een rij zetten van een uitvaartverzekering of sparen? Dan is het goed te weten dat er nog een andere mogelijkheid is: het uitvaartdeposito. Hiermee legt u via één of meer stortingen geld opzij voor uw uitvaart. Op deze manier biedt u uw nabestaan­den extra financiële zekerheid na uw overlijden. Een deposito kent geen leeftijdsgrens en er is geen gezondheidsverklaring nodig. Veel mensen op leeftijd kiezen daarom voor een deposito om hun bestaande verzekering aan te vullen. Om die reden nemen ook mensen met een aandoening of zwakke gezondheid vaak een deposito.

Een uitvaartverzekering of zelf sparen? Neem vrijblijvend contact op.

Terug naar overzicht

Bekijk uw verzekeringspremie

Geboortedatum: